- admin
- 0 Comments
Peroneal sinir, dizin arkasındaki çukurda siyatik sinirden ayrılır ve kaval kemiğinin boynunun çevresinde döner, yüzeyel ve derin olmak üzere iki uç dala ayrılır.
Peroneal sinir diz bölgesinde yüzeyel olduğu için özellikle bu bölgede baskı ve direkt travmaya uğruma ihtimali oldukça yüksektir.Diz ameliyatları sonucu, alçılar, bacak ortezleri, yüksek botlar, sıkı çorap bağları, çoraplar ve bacak bacak üstüne atarak uzun süre oturma sonucu peroneal sinir bası altında kalabilir.
Şeker hastalığı,kilo kaybı ,tümör veya kistlere bağlı olarak da peroneal sinir hasarı gelişebilir.
PERONEAL SİNİR HASARI BELİRTİLERİ
Sinir hasarında ilk şikayet ayakta güçsüzlüktür.Yürürken ayak yere takılıyormuş gibi olur.Ani veya yavaş bir şekilde başlayan şikayetler giderek artar. Ağır hasarlarda düşük ayak gelişebilir.Ayrıca ayak sırtının ve bacağın ön yan yüzünde uyuşukluk görülebilir.
PERONEAL SİNİR HASARI TEDAVİSİ
Eğer şikayetler ileri düzeyde değilse hastanın şikayetleri genellikle kendiliğinden bir ay içinde düzelir.Eğer hastanın ayağında güç kaybı varsa ve Elektromiyografi (EMG) de sinir hasarı tespit edilmişse beklenmemeli ve hemen ameliyat düşünülmelidir. Hastaya genel anestezi vermeden lokal anestezi altında yapılan ameliyat sonrasında eğer çok geç kalınmamışsa sinirdeki motor fonksiyon % 87 oranında düzelmektedir