loading

Boyun Fıtığı Nedir?

Boyun fıtığı, boyun omurları arasında bulunan disk materyalinin (yastıkçıkların) yaşlanma veya travma sonucunda yırtılması, parçalanması ve kanal içine doğru yer değiştirmesi neticesinde omurilik ve sinir köklerine bası yapması durumudur.

Risk Faktörleri Nelerdir?

1. Sürekli uygunsuz boyun pozisyonunda çalışma (örneğin; sürekli bilgisayar kullanımı) ve hareketsizlik.

2. Sigara kullanımı.

3. Kaza geçirmek boyun fıtığının en yaygın nedenleri arasındadır. Çeşitli kazalar sonucunda boyun bölgesindeki yumuşak dokular hasar görebilir. Meydana gelen zedelenme sonucu fıtık görülebilir.

4. Kasları normal duruşunun aksine aşırı derece zorlamak boyun fıtığına neden olabilmektedir.

5. Uzun süre matkap kullanmak boyunda yol açacağı sarsılmalar nedeniyle boyun fıtığına yol açabilmektedir.

6. Uzun süre motosiklet kullanmak boynun ters bir pozisyonda durmasını gerektirdiği için fıtık oluşumuna neden olmaktadır. Bunun yanı sıra motosiklet kullanırken boynun sarsılması da yine fıtık oluşumunun bir başka nedeni olmaktadır.

7. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak disklerdeki sıvıda görülen azalma ve disklerin yastık görevini göremez hale gelmesi boyun fıtığının en önemli nedenlerinden biridir.

8. Stres ve yorgunluk boyun fıtığı oluşumu üzerinde hızlandırıcı bir etkiye sahiptir. Stresin neden olduğu olumsuzluk ve gerginlik pek çok hastalıkta olduğu gibi boyun fıtığı oluşumunda da rol oynamaktadır.

9. Yanlış masaj uygulamaları yani masaj esnasında yapılan yanlış bir hareket rahatlıkla fıtık oluşumuna sebebiyet verebilmektedir.

10. Sinir sıkışması; yani fıtıklaşmış diskler yüzünden omurilik ve sinirler üzerinde yeni bir baskı oluşabilir. Bu durum da yeni fıtıkların doğmasına sebep olabilmektedir.

Boyun Fıtığı İlerlerse

Eğer yukarıdaki önerilere, istirahate ve kas gevşetici ilaçlara rağmen hastanın şikayetleri devam ediyorsa fizik tedavi uygulanabilir. Fizik tedavi mutlaka bir uzmanın denetiminde

olmalıdır. Fizik tedavi sırasında ilk bir kaç gün ağrılarda artma olabilir, ama hasta fizik tedavi uzmanının önerdiği sürece tedaviye devam etmelidir.

Ameliyat Gerektiren Durumlar

Fizik tedaviye rağmen hastanın ağrıları devam ediyorsa veya güç kaybı varsa, duyu kayıpları uyuşmalar mevcutsa çözüm cerrahi müdahaledir.

Cerrahi Tedavisi Nasıl Olur?

Günümüzde en sık kullanılan cerrahi metod boynun ön taraftan yapılan mikroskopik disk ameliyatıdır. Hasta ve hastalığın durumuna göre gerekirse boşaltılan fıtığın yerini dolduracak özel yapım kafesler, bazen de plak vidalar ya da protezler kullanılabilir. Ameliyat fıtığın yerleşimine göre boynun arka kısmından da yapılabilir. Tedavinin seçiminde hastalığın tanısı, hastalığın derecesi, hastanın günlük yaşantısını nasıl etkilediği ve ihtiyaçları, hekimin yaklaşımı ve tecrübesi önemlidir.

Cerrahi Sonrası Beklentiler

Hastaların çoğu boyun fıtığı ameliyatından hızlı fayda görürler. Ameliyat sonrası boyun ve kol ağrılarının geçmesi beklenir. Ameliyat bölgesinde çok hafif bir ağrı olabilir ve ağrı kesicilerle kontrol edilir.