loading

Skolyoz nedir?

Skolyoz, omurganın sağa veya sola 10 derecenin üzerindeki eğilme deformitesidir, yani omurlar sağa veya sola doğru kıvrılmasıdır ve bu kıvrılmaya aynı zamanda kendi eksenleri etrafında dönmeleri (rotasyon) da eşlik etmektedir. Skolyozun pek çok nedeni vardır, ancak %85 hastada skolyoza neden olan bir sağlık sorunu saptanamaz (İdiyopatik Skolyoz). %15 hastada ise yapısal bir kemik sorunu, sinir sistemi ve kas hastalıkları veya travma, tümörler saptanabilir.

İdiopatik skolyoz büyüme döneminin herhangi bir evresinde görülebilir.

• İnfantil (0-3 yaş)

• Jüvenil (3-10 yaş)

• Adölesan (11 yaştan iskelet olgunluğuna kadar)

Hastalığın ilerlemesi riski yaş ve eğrilik derecesine bağlıdır.

Klinik değerlendirme

• Fizik muayene bulguları

• Omurga grafileri

• Kemik gelişmesinin değerlendirilmesi

• MR görüntüleme

• Bilgisayar tomografisi

İdiopatik Skolyozda tedaviler nelerdir?

Öncelikle hastanın detaylı olarak değerlendirilmesi ve muayene bulgularının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Tedavi alternatifleri arasında: Gözlem, fizik tedavi, korse, ameliyat veya bu tedavilerin bir kombinasyonu düşünülebilir. Eğriliğin miktarına ve kemik büyümesinin hangi aşamada olduğuna göre tedavi belirlenir.

Cerrahi tedavisi nelerdir?

Ameliyat birkaç saat sürmektedir ve sinirlerin tanınması ve zedelenmesinin önlenmesi için nöro-monitörizasyon ile ameliyat gerçekleştirilmektedir. Ana olarak iki tedavi gurubu mevcuttur.

1. Posterior füzyon ve enstrümantasyon (arkadan dondurma ve vida uygulanması)

2. Anterior füzyon ve enstrümantasyon (önden dondurma ve vida uygulanması)

Ameliyattan sonra hasta ilk geceyi yoğun bakımda kontrol altında gecirir. Ertesi gün servise alınır ve ayağa kaldırılırak yürütülür. Ondan sonraki günlerde hastanın durumuna göre yanlız kalkmasına, oturmasına ve tuvalete gitmesine izin verilir. 10 ile 14 gün sonra taburcu edilir. 12. ile 14. üncü günlerde dikişler alınır. Yüzme ve izometrik kuvvetlendirme egzersizleri dikişler alındıktan sonrası faydalıdır. 1 ay süre sonra okula alıştırarak gidebilir. Ameliyattan sonra hastalarimiz genellikle korse kullanmıyor. Hasta 3 ay sonrasında, 1. sene ve 2. sene sonunda kontrollere çağrılarak muayene edilir ve röntgen çekilir. 6 aydan sonra hasta Yoğunlaştırılmış Skolyoz Rehabilitasyonu (örneğin Katherina Schroth tedavisi) yapması tavsiye edilir. Ameliyat sonrası hastalarımıza tavsiyelerimiz arasında ilk 12 ayda kontak müsabaka sporları yapmalarını önermiyoruz. Bunun dışında herhangi bir kısıtlama

olmamaktadır. Taburcu olmadan önce sizinle ameliyattan sonraki sürec ayrıntılı görüşülecektir.